17 Ekim 2012 Çarşamba

DÖĞME ÇORBASI (ELAZIĞ USULÜ)

   Hayırlı, nurlu günler hepimize,
   Fotoğraf makinemiz bozuldu. :( Sanat tarihi okuyan oğlum hafta sonu Kapadokya gezisine gittiği zaman çantasını düşürmüş, fotoğraf makinesine olan olmuş anlayacağınız. :( Bu yüzden yeni yaptığım tarifleri ekleme şansım yok, en azından şimdilik. Önceden yapıp fotolarını çektiğim yemeklerin tariflerini vereceğim bu sıra..Sonrasına Allah Kerim...
   Aşurelik buğdayla yaptığımız bir çorba "döğme çorbası".Memleketim Elazığ'da buğdayın değirmende sadece dövülmüş, kabuklarından ayrılmış,ufalanmamış haline deniyor. Buyurun tarife:

   -1 su bardağı döğme(aşurelik buğday)
   -1/2 su bardağı nohut,
   -1/2 su bardağı kabuklu mercimek(kırmızı mercimeğin kabuklu hali) Eğer yoksa yeşil mercimek de olur,(katmadan da olur)
   -1 kuru soğan,
   -2 domates( kışın buzlukta sakladığımız domatesleri ya da uyuttuğumuz domates soslarını ya da kuruttuğumuz domatesleri kullanabiliriz)
   -2-3 sivri biber(buzluktaki biberleri doğrayabiliriz ya da kuruttuğumuz biberleri ufalayıp katabiliriz),
   -1 tavuk budu (alt-üst beraber),
   -1 çorba kaşığı domates salçası,
   -Tuz, pul biber.

  Üzerine: Taze soğan, maydanoz ya da kuru nane.



  • Nohutu akşamdan suya koyup bekletelim. Döğmeyi pişirmeden önce yıkayıp diğer hazırlıkları yaparken suda beklemesi yeterli olacaktır.
  • Nohutu, döğmeyi, kabuklu mercimeği, tavuk budunu düdüklü tencereye koyalım. Yemeklik doğranan soğanı, küp doğranan domatesleri, biberleri, salçayı da katalım. 
  • Biraz sıvı yağda soğanı, biberleri salçayı ve domatesi kavurarak üzerine su ve diğer malzemeleri ekleyerek de yapabilirsiniz.Ben tamamen hepsini çiğden katıp pişirmeyi daha çok seviyorum ve daha sağlıklı olduğunu düşünüyorum. 
  • Üzerine 2,5 litre suyu ekleyelim.  Kaynayınca düdüklü tencerenin ağzını kapatalım.Tencerenizin nohudu pişirme süresine göre pişirin, nohut pişince diğerleri de zaten pişmiş olurlar. Ben genellikle yemeğin  pişip pişmediğini kokusundan anlıyorum :)
  • Tencerenin soğumasını bekleyip kapağını açtığımızda eğer kıvamı çok katı ise kaynar su ekleyip biraz daha kaynatabiliriz. 
  • Tavuğu kemiklerinden derisinden ayıklayıp tekrar çorbaya katalım.

  • Üzerine küçük doğranmış taze soğan ve maydanozu katmak lezzetini katmerliyor.İsterseniz kuru nane de katabilirsiniz..Ben ilk pişirdiğim gün soğan-maydanoz katarak, ertesi güne kalana da kuru nane ekleyerek her iki lezzetten vazgeçmek zorunda kalmadan servis ettim..:)


  • Afiyet şifa olsun..Tadına varın..:)

12 yorum:

  1. Goruntusu ve lezzeti mukemmel bir corba. Sizin yaptiginiz daha guzel ve istah acici gorunuyor. Ellerinize saglik sevgiler:)

    YanıtlaSil
  2. Çok teşekkür ederim canım.. Muhabbetle..:)

    YanıtlaSil
  3. bu çorba çok besleyici olmuş yanında başka bir şeye hacet yok bence denemem lazım inş eline sağlık canım :)
    nurcan..

    YanıtlaSil
  4. Bugday nerde olursa olsun yerim!..o derece seviyorum..sen de yanimda olsan bana corbalar yapsan fena mi olurdu Aynur ablacim :)

    YanıtlaSil
  5. aynurum nazara koruma gelmis bence .
    üzüldüm makinaya ama vardir bir hikmeti
    arkadasim nurgülde yapiyor bu corbadan cok lezziz oldugunu söylemeliyim arkadaslara .
    ellerin dert görmesin gülüm
    sarildiiiiiiiiiiim özlemle

    YanıtlaSil
  6. Melek'im amenna vardır bir hikmeti...çorba leziz gerçekten, sağolasın ben de özledim sarıldım kokladım..:))

    Sevgi'cim buğday bulgurla yoğrulmuş bizim de hamurumuz malum Doğu'luyuz :)Keşke yan yana olsak :) daha neler neler yaparım Allah'ın izniyle..

    Nurcan'cım ben de bu çorbayı yaptığım zaman başka bir şey yemiyorum inan.:)eti de. sebzesi de,ekmeği de içinde :)) Kesinlikle yapmalısın..Teşekkürler canım..

    YanıtlaSil
  7. Ellerinize sağlık. Çok leziz olmuş.

    Saygılar.

    YanıtlaSil
  8. Çok teşekkür ederim Fuat bey..

    Saygılar..

    YanıtlaSil
  9. et-sebze-ekmek içinde.harbiden öyle:)şifalar olsun güzel bacıma ve evlatlarına..öpüldüns:)sevoş

    YanıtlaSil
  10. Canımsın :) çok teşekkür ederim bir tanem. Çok tatlısın ben de öpüyorum seni ve yavruşunu..:)

    YanıtlaSil
  11. Sistam senin yonteminle yapmak cok istiyordum Elazig tarhanasini...ama tum Arap ve orta dogu marketlerine baktigim halde dogme bugday ve kabuklu mercimek bulamadim :( bugdayi dovme isini robot yaparmi ki...olur dersen ki hemen deneme amacli yapmak istiyorum :) opuldun cookkkk sistam :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aytenim, aşurelik buğday yok mu orada? bizim "döğme" dediğimiz aşure yaptığımız buğday işte..kabuklarından ayrılmış hali buğdayın..Robotta parçalanır buğday, o zaman yarma olur :)
      Elazığ tarhanası için kabuklu mercimek gerekli değil..Bu çorba için yeşil mercimeği de kullanabilirsin canım..Kolay gelsin, afiyet olsun.:))

      Sil

Yorum yapmadan geçmeyin yine beklerim:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...