Hayırlı, nurlu günler hepimize,
Fotoğraf makinemiz bozuldu. :( Sanat tarihi okuyan oğlum hafta sonu Kapadokya gezisine gittiği zaman çantasını düşürmüş, fotoğraf makinesine olan olmuş anlayacağınız. :( Bu yüzden yeni yaptığım tarifleri ekleme şansım yok, en azından şimdilik. Önceden yapıp fotolarını çektiğim yemeklerin tariflerini vereceğim bu sıra..Sonrasına Allah Kerim...
Aşurelik buğdayla yaptığımız bir çorba "döğme çorbası".Memleketim Elazığ'da buğdayın değirmende sadece dövülmüş, kabuklarından ayrılmış,ufalanmamış haline deniyor. Buyurun tarife:
-1 su bardağı döğme(aşurelik buğday)
-1/2 su bardağı nohut,
-1/2 su bardağı kabuklu mercimek(kırmızı mercimeğin kabuklu hali) Eğer yoksa yeşil mercimek de olur,(katmadan da olur)
-1 kuru soğan,
-2 domates( kışın buzlukta sakladığımız domatesleri ya da uyuttuğumuz domates soslarını ya da kuruttuğumuz domatesleri kullanabiliriz)
-2-3 sivri biber(buzluktaki biberleri doğrayabiliriz ya da kuruttuğumuz biberleri ufalayıp katabiliriz),
-1 tavuk budu (alt-üst beraber),
-1 çorba kaşığı domates salçası,
-Tuz, pul biber.
Üzerine: Taze soğan, maydanoz ya da kuru nane.
Fotoğraf makinemiz bozuldu. :( Sanat tarihi okuyan oğlum hafta sonu Kapadokya gezisine gittiği zaman çantasını düşürmüş, fotoğraf makinesine olan olmuş anlayacağınız. :( Bu yüzden yeni yaptığım tarifleri ekleme şansım yok, en azından şimdilik. Önceden yapıp fotolarını çektiğim yemeklerin tariflerini vereceğim bu sıra..Sonrasına Allah Kerim...
Aşurelik buğdayla yaptığımız bir çorba "döğme çorbası".Memleketim Elazığ'da buğdayın değirmende sadece dövülmüş, kabuklarından ayrılmış,ufalanmamış haline deniyor. Buyurun tarife:
-1 su bardağı döğme(aşurelik buğday)
-1/2 su bardağı nohut,
-1/2 su bardağı kabuklu mercimek(kırmızı mercimeğin kabuklu hali) Eğer yoksa yeşil mercimek de olur,(katmadan da olur)
-1 kuru soğan,
-2 domates( kışın buzlukta sakladığımız domatesleri ya da uyuttuğumuz domates soslarını ya da kuruttuğumuz domatesleri kullanabiliriz)
-2-3 sivri biber(buzluktaki biberleri doğrayabiliriz ya da kuruttuğumuz biberleri ufalayıp katabiliriz),
-1 tavuk budu (alt-üst beraber),
-1 çorba kaşığı domates salçası,
-Tuz, pul biber.
Üzerine: Taze soğan, maydanoz ya da kuru nane.
- Nohutu akşamdan suya koyup bekletelim. Döğmeyi pişirmeden önce yıkayıp diğer hazırlıkları yaparken suda beklemesi yeterli olacaktır.
- Nohutu, döğmeyi, kabuklu mercimeği, tavuk budunu düdüklü tencereye koyalım. Yemeklik doğranan soğanı, küp doğranan domatesleri, biberleri, salçayı da katalım.
- Biraz sıvı yağda soğanı, biberleri salçayı ve domatesi kavurarak üzerine su ve diğer malzemeleri ekleyerek de yapabilirsiniz.Ben tamamen hepsini çiğden katıp pişirmeyi daha çok seviyorum ve daha sağlıklı olduğunu düşünüyorum.
- Üzerine 2,5 litre suyu ekleyelim. Kaynayınca düdüklü tencerenin ağzını kapatalım.Tencerenizin nohudu pişirme süresine göre pişirin, nohut pişince diğerleri de zaten pişmiş olurlar. Ben genellikle yemeğin pişip pişmediğini kokusundan anlıyorum :)
- Tencerenin soğumasını bekleyip kapağını açtığımızda eğer kıvamı çok katı ise kaynar su ekleyip biraz daha kaynatabiliriz.
- Tavuğu kemiklerinden derisinden ayıklayıp tekrar çorbaya katalım.
- Üzerine küçük doğranmış taze soğan ve maydanozu katmak lezzetini katmerliyor.İsterseniz kuru nane de katabilirsiniz..Ben ilk pişirdiğim gün soğan-maydanoz katarak, ertesi güne kalana da kuru nane ekleyerek her iki lezzetten vazgeçmek zorunda kalmadan servis ettim..:)
- Afiyet şifa olsun..Tadına varın..:)
Goruntusu ve lezzeti mukemmel bir corba. Sizin yaptiginiz daha guzel ve istah acici gorunuyor. Ellerinize saglik sevgiler:)
YanıtlaSilÇok teşekkür ederim canım.. Muhabbetle..:)
YanıtlaSilbu çorba çok besleyici olmuş yanında başka bir şeye hacet yok bence denemem lazım inş eline sağlık canım :)
YanıtlaSilnurcan..
Bugday nerde olursa olsun yerim!..o derece seviyorum..sen de yanimda olsan bana corbalar yapsan fena mi olurdu Aynur ablacim :)
YanıtlaSilaynurum nazara koruma gelmis bence .
YanıtlaSilüzüldüm makinaya ama vardir bir hikmeti
arkadasim nurgülde yapiyor bu corbadan cok lezziz oldugunu söylemeliyim arkadaslara .
ellerin dert görmesin gülüm
sarildiiiiiiiiiiim özlemle
Melek'im amenna vardır bir hikmeti...çorba leziz gerçekten, sağolasın ben de özledim sarıldım kokladım..:))
YanıtlaSilSevgi'cim buğday bulgurla yoğrulmuş bizim de hamurumuz malum Doğu'luyuz :)Keşke yan yana olsak :) daha neler neler yaparım Allah'ın izniyle..
Nurcan'cım ben de bu çorbayı yaptığım zaman başka bir şey yemiyorum inan.:)eti de. sebzesi de,ekmeği de içinde :)) Kesinlikle yapmalısın..Teşekkürler canım..
Ellerinize sağlık. Çok leziz olmuş.
YanıtlaSilSaygılar.
Çok teşekkür ederim Fuat bey..
YanıtlaSilSaygılar..
et-sebze-ekmek içinde.harbiden öyle:)şifalar olsun güzel bacıma ve evlatlarına..öpüldüns:)sevoş
YanıtlaSilCanımsın :) çok teşekkür ederim bir tanem. Çok tatlısın ben de öpüyorum seni ve yavruşunu..:)
YanıtlaSilSistam senin yonteminle yapmak cok istiyordum Elazig tarhanasini...ama tum Arap ve orta dogu marketlerine baktigim halde dogme bugday ve kabuklu mercimek bulamadim :( bugdayi dovme isini robot yaparmi ki...olur dersen ki hemen deneme amacli yapmak istiyorum :) opuldun cookkkk sistam :)
YanıtlaSilAytenim, aşurelik buğday yok mu orada? bizim "döğme" dediğimiz aşure yaptığımız buğday işte..kabuklarından ayrılmış hali buğdayın..Robotta parçalanır buğday, o zaman yarma olur :)
SilElazığ tarhanası için kabuklu mercimek gerekli değil..Bu çorba için yeşil mercimeği de kullanabilirsin canım..Kolay gelsin, afiyet olsun.:))