17 Eylül 2012 Pazartesi

KIŞ HAZIRLIKLARI - BİBERLİ DOMATES SOS VE AJVAR SOS

   Hayırlı nurlu sabahlar,

   Okullar açıldı bu gün, tüm öğretmenlerimize ve öğrencilerimize hayırlı bir öğretim yılı dilerim. Benim de kızım okula başladı. Geçen hafta adapte döneminde çok mutluydu.:) Sabah beri de okula geç kalmak istemiyorum haydi gidelim deyip duruyor. :)

   Ben de hafta sonu bir yandan okula hazırlığıyla bir yandan da kış hazırlığıyla meşgul oldum. Susamçörekotu Feriha ablanın sitesinde gördüğüm közlenmiş patlıcan ve kırmızı biberli ajvarı, ve Sedir arkadaşımın usulüyle domates sosunun tarifini sizlerle paylaşayım istedim bu gün..Ajvarı ve domates sosunu ben değişik yapardım, bu şekillerini denememiştim.ufak tefek değişikliklerle sosların tarifine geçelim : 

   AJVAR SOS ( KÖZLENMİŞ PATLICAN VE KIRMIZI BİBERLİ)




   -1,5  kg patlıcan,
   -1,5 kg kırmızı biber,
   -1 kg domates,
   -1 soğan,
   -10 diş sarımsak, (ben daha fazla kullandım)
   -1 çay bardağı zeytinyağı,
   -Tuz, karabiber, kimyon, kuru nane( ben kekik ekledim, çocuklarım daha çok seviyorlar), pulbiber.

  • Patlıcan biberleri közleyelim.Ben fırında közledim. Sizler ızgarada, közmatikte ya da kömür ateşinde yapabilirsiniz..Kabuklarını çekirdeklerini ayıklayalım.Rondodan geçirelim.
  • Soğan sarımsakları incecik doğrayalım ya da onları da rondodan geçirebiliriz. Zeytinyağı ile  çevirelim.Üzerine rondodan geçirilmiş domatesleri katalım.Biraz kaynatalım.
  • Daha sonra patlıcan ve kırmızı biber püresini de ekleyelim.Arada karıştırarak pişirelim.Dikkat edelim sıçrıyor.Yüksek düdüklü tencerede pişirmek çok akıllıca..:)
  • Tuzunu ve baharatlarını ekleyip karıştıralım.
  • Kıvamlaşınca temiz ve kuru kavanozlara koyup kapağını sıkıca kapatalım. Ters çevirelim, üzerine örtüler örtelim.Yoğurt mayalar gibi..1 gece  bekletip serin ve kuru yerde, kışın kullanmak üzere kaldıralım.
  • Kavanoz kapaklarının yeni olmasına dikkat edelim.soğuduktan sonra kapaklar içe doğru çekilmiş ve kapak açılmıyorsa tamamdır ..
  • Susamçörekotu sitesinin sahibi Feriha ablama çok teşekkür ediyorum bu usul ajvar sos için :)


       BİBERLİ DOMATES SOS


   -10 kg domates ( lamba şeklinde olan etli domatesler tercihen),
   -2-3 kg kırmızı biber,
   -1 kg yeşil biber ( isteyen acı biberi tercih edebilir),
   -1 su bardağı zeytinyağı,
   -1 su bardağı şeker,
   -1 su bardağı sirke,
   -Tuz.
  • Domates ve biberleri rondoda çekelim.1,5-2 saat kaynatalım.
  • 1 su bardağı zeytinyağı, 1su bardağı sirke, 1su bardağı şeker ve tuzu ekle.10- 15 dakika daha kaynatalım.
  • Ben piştikten sonra da el blenderi ile bir kez daha iyice çektim, pürüzsüz bir sos oldu.
  • Kaynar kaynar kavanozlara doldurup kapaklarını sıkıca kapatalım ve ters çevirip uyumaya bırakalım.İyice soğuyunca kilere kaldıralım.
  • Makarnalarda, yemeklerin yanında garnitür olarak, kızartmaların üzerine sos olarak ya  da yemeklere lezzet katmak  için ideal, lezzetli sosumuz hazır..
  • Sedir arkadaşıma da çok teşekkür ediyorum.bu şekilde yapmak daha çok hoşuma gitti.Artık bundan böyle bu usulle yapacağım...Lezzeti nefis gerçekten..




  • Not: Bu usulle domatesi doğrayıp, ya da rondodan geçirerek, sadece tuz ekleyip, kaynatabilir;  kaynar kaynar kavanozlara doldurarak ters çevirip uyutabiliriz. Bu şekilde yaptığımız domates sosunu da her türlü yemeğe kullanabiliriz Salça yerine ). Kabukları yemekte görünmesin isterseniz domatesleri sıcak suya batırıp kabuklarını soyabilirsiniz..Kolay gelsin,  Rabbim yaptıklarımızı ağız tadıyla yemeyi nasip etsin inşallah..Sevdiklerimizle ve dostlarla birlikte...)..



8 yorum:

  1. Ajvar sooooos adı ne kadar güzelmiş :)
    Ellerine sağlık ablam öpüyorum gönderiyorum sevgilerimi..
    Can'sın..arayamadım bir türlü :(

    YanıtlaSil
  2. her ikisi de çok güzel olmuş eline emeğine sağlık,yiyenlere şifa olsun inşallah,selamlar sevgiler

    YanıtlaSil
  3. Çok teşekkür ederim, güzel sözleriniz için..Ajvar sosun ismin Feriha ablamdan (susamçörekotu)öğrendim, biz patlıcanlı sos diyorduk :) soğan katmıyordum sarımsağı bol katarak yapıyordum; Bu usulünü de çok sevdik..Selam ve sevgiler benden de...

    YanıtlaSil
  4. ellerıne sağlık harıka soslar afıyetle yersın ınşallah sevdıklerınle

    YanıtlaSil
  5. Allah razı olsun, hep beraber inşallah...

    YanıtlaSil
  6. Sitenizi condensed milk'le yapılan tarifler ararken tesadüfen keşfettim.Ajvar sos yapmayı bende düşünüyorum bu kış için.Ellerinze sağlık bende beklerim:)MUTFAKTA BİRİ Mİ VAR???

    YanıtlaSil
  7. Çok teşekkür ederim Hulya hanım.Condensed milk çok güzel tutuyor, ben ara ara yapıyor, buzdolabında saklıyorum.Pasta için elimin altında hazır krema gerçekten.Hele dark kakao katınca çok güzel çikolatalı krema oluyor:)

    YanıtlaSil
  8. Aynur'cum eline sağlık...her iki sosu da çok güzel anlatmışsın..ben de herkeslere yapmalarını tavsiye ediyorum.Rabbim ağız tadıyla yemeyi nasip etsin.

    YanıtlaSil

Yorum yapmadan geçmeyin yine beklerim:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...