26 Temmuz 2012 Perşembe

ELAZİZ USULÜ BUĞDAY TARHANASI

  Yaz aylarında hazırlayıp kışın zevkle içebileceğiniz bir çorba yapım aşamasını paylaşacağım sizlerle.Bu tarhana usulünü başka illerde görmedim henüz, sadece Elazığ'da bu şekilde yapılıyor..Aşurelik buğdayla yapılan tarhanalar var, ama sadece yoğurtla ya da ayranla kaynatıp yapıyorlar.Bizim usul bol sebzeli oluyor aynı zamanda..Buyurun tarife:

 -1kg aşurelik buğday,
 -1 kg domates,
 -1 kg kadar kırmızı biber + sarı biber karışık,
 -1/2 kg dan biraz az yeşil biber( acı biber olması tavsiye edilir,tabi ki sevenlere)
 -1 demet pazı yaprağı,
 -1 demet nane,
 -2 ekmek hamuru (fırından alınacak)
 -1 kg yoğurt,
 -Tuz,
 -Biraz un .
 -Sonradan eklenmek üzere 1 demet maydanoz.

 -Aşurelik buğdaya  üzerini örtecek kadar su ekleyip kısık ateşte haşlayalım.Tuzunu önceden katmıyoruz, çünkü buğdayın pişmesini engeller.
 -Soğuduktan sonra, yıkanmış, ayıklanmış domates, biberleri, naneyi doğrayıp buğdaya katalım.Çok küçük doğramıyoruz, zaten kurudukça oldukça  küçülecekler.

 -Ekmek hamurunu yoğurda katıp biraz un ilavesiyle buğdaya katalım,tuzunu da ekleyip hepsini yoğuralım.
 -Annem bez torbaya doldurup öyle mayalanmaya bırakırdı.  Ama ben yıllardır leğende bekleterek mayalandırıyorum, sonuç aynı. :)
 -Üzerine hafif örtüler örterek mayalanmaya bırakalım.Ara ara karıştıralım, ateşlenmesin.Eğer çok sıcak olmuşsa örtülerini hafifletelim..
 -Eğer çok sulanırsa un katıp yoğuralım, çok sulu olmasın.
 -Ekşi tadını isteğinize göre belirleyebilirsiniz.Mayalanma tamamlanınca 1demet maydanozu da doğrayıp tekrar yoğuralım.Servis kaşığıyla, temiz bez yaydığımız (bir kaç kat olsun) masa üzerine kaşık kaşık alıp dizelim.

 -Güneşte kurumaya bırakalım.Tepsiye de dizip kurutabiliriz.
 -Her gün tersini çevirerek kurumasını kolaylaştıralım.Bu sıcak günlerde oldukça çabuk kuruyor zaten.
 -İlk önceleri kuşlar ıslakken karışmıyorlar, ama kurumaya başlayınca buğdaylarını yemek için saldırabilirler, üzerine ben tül örtüler örtüyorum, kurtarıyorum tarhanamı :)
 -İyice kuruduktan sonra temiz bir bez torbaya doldurup kavanozda kışın çorbasını yapmak üzere kaldırıyoruz.

 -Allah sağlıkla yedirsin inşallah...

7 yorum:

  1. Yöresel tarifleri çok severim...bu tarifide denemek istiyorum..eline sağlık arkadaşım.nasıl pişirildiğini de anlatırsan sevinirim..

    YanıtlaSil
  2. Pişirilme şekli kışın inşallah dermişim :)) Ben de bu sıra pişirmeyi düşünüyorum taze tarhanayla, o zaman paylaşacağım inşallah Sedir'cim..Yöresel lezzetler her biri ayrı güzel gerçekten...

    YanıtlaSil
  3. Tarifiniz icin cok tesekkurler, bugday tarhanasi en sevdigimdir, hep merak ederdim sebze ile olurmu diye. Kac gun mayalamamiz gerekir acaba...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. havanın sıcaklığıyla ilgili bu sorunuzun cevabı..5 gün ya da bir hafta yetebiliyor..tarifte de yazdığım gibi tadına bakarak ekşilik oranını kendinizin ayarlaması mümkün..Yaparsanız afiyet olsun.. :)
      isminizi de yazın lütfen..Teşekkürler...

      Sil
    2. Geçen yıl gördüğüm tarifinizi renkli biber bulmaya ve kurutmaya geç kaldığım için nihayet bu sene yaptım şu an mayalanma aşamasında lütfen kışı beklemeden pişirme tarifini yayınlayın soranlara cevap veremiyorum su ilemi pişecek yoğurt ilemi merak ediyorum. Sevgiler ve kolaylıklar diliyorum

      Sil
    3. Geç cevap yazdığım için özür dilerim.. benim de şu an tarhanam kurumada.:) Pişirme aşaması da çorbalar kategorisinde mevcut..oradan bakabilir kolayca pişirebilirsiniz..Şimdiden afiyet olsun..Ellerinize sağlık..Memnun kalmanızı dilerim..Sevgiler..

      Sil
    4. Bu da linki :))

      http://tatli-tuzlu-tatli-tuzlu.blogspot.com.tr/2012/08/tarhana-corbasi.html

      Sil

Yorum yapmadan geçmeyin yine beklerim:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...