Hayırlı Cumalar,
Bu günümüz dua ve ibadet bakımından her zamankinden bereketli verimli geçsin İnşallah diyerek söze başlayayım..Dualarınızda bu kardeşinizi de unutmayın lütfen..
Geçenlerde mini mini kabakları her zaman alışveriş yaptığım pazarcıda görünce hemen aldım..Bunlarla ne yapsam; reçel olur mu :) diye düşünürken bugün ne pişirdin grubundan arkadaşım Münire "Şıhıl-mahşiii " dedi...Ben de yapmak istiyorum da.. Baş parmağım kalınlığında ya da biraz kalın olan bu kabakları nasıl oyacaktım? Adaşım, Papatya şefim sen bulursun bir yolunu dedi.:) ben de hemen mutfakta çareler tükenmez düsturuyla aradım ne ile oyabilirim bu kabakcıkları diye..Buldum tabi ki :)
Eskiden kalma bir çay kaşığı ve küçük çatalın saplarıyla oyabildim..Azmin elinden hiç bir şey kurtulmaz :))
Münire arkadaşımdan tarifi sorduğumda 2 çeşit tarif verdi.."Ben daha çok Halep usulü yapıyorum" dedi..ben de önce bu usulü yapayım,bir daha ki sefere de Kilis usulünü denerim diyerek kolları sıvadım..Yöresel lezzetler her zaman en kıymetlimdir..bu yüzden imkanım ölçüsünde yapmak isterim..
Nefis bir ana yemek..misafirlerinize değişik bir ikram sunma fırsatı..:)
Neyse efendim buyurun tarife. :
-1 kg mini mini incecik kabak,
-350-400 gr az yağlı kıyma,
-1 küçük kuru soğan, (tarifte yoktu ama ben ekledim)
-20 dal kadar maydanoz,
-Tuz , karabiber..
-Kızartmak için zeytinyağı..
- Kabakları yıkayalım, hafifçe kazıyalım, eğer ihtiyaç yoksa hiç kazımaya bile gerek yok, çünkü zaten çok tazeler..Ben kararmış yerlerini kazıdım sadece..Baş kısımlarını keselim.üst kısmından biraz kesip kapak olarak ayıralım..İncecik oyacak ile kabakları oyalım. Benim aparatım olmadığı için ince uçlu sapı olan çay kaşığı ve çatal ile oydum..
- Daha sonra zeytinyağda hafifçe kızartalım, bir kenarda soğumaya alalım..Kapak olarak kestiklerimizi de kızartalım..
- Küçük bir tencereye kıymayı alalım, kavuralım..Kendi yağında kavrulması yeterli bence, yağda kızarttığımız için yağı yeterli oluyor..
- Ben küçük bir soğan da ekledim, isterseniz eklemeye bilirsiniz..Soğanı yemeklik incecik doğrayıp kıymaya ilave edelim, beraberce kavuralım..Tuz ve karabiberi de ilave edip ocağı kapatalım, ince kıydığımız maydanozları da katıp karıştıralım..İç malzemesi de ılıklaşınca kabakları doldurabiliriz..
- Bu minik kabakları doldurmak biraz oyalıyor, çünkü işaret parmağımız kalın geliyor.. Serçe parmağın yarımıyla doldurabildim mesela.. :) serçe parmak parmak olalı hiç bu kadar çalışmamıştı :)
- Sıkı sıkı doldurmalıyız, pirinçli, bulgurlu dolmalara benzemiyor..Sakın boşluk bırakmayın...
- Hepsini doldurunca kapaklarını kapatıp, tencereye dizelim. Biraz tuz serpiştirelim..Tuzu her zaman az kullanmaya özen gösterelim..Tuzsuz olunca çaresi vardır ama tuzlu olunca düzeltmek zordur..Hiç imkansız olmasa da..;)
- Üzerine uygun bir tabak kapatıp kaynar su ekleyip pişmeye bırakalım..Su görünecek kadar olsa yeterli, içi de dışı da pişmiş nasılsa..kolay pişiyor..
- Ocağı kısıp pişirelim..Suyu bitmeye yakın pişmiş oluyor; kontrol edip ocağı kapatalım..
- Pilavla servis etmeyi önerdi Münire'cim..Ben de öyle yaptım :) dilerseniz sarımsaklı yoğurtla beraber de tüketebilirsiniz..Bir lokmalık dolmalar oluyorlar, yaprak sarması kadar neredeyse.. nefis...Kilis usulünü de denemek için sabırsızlanıyorum.: )
- Mini kabak bulunca yapın lütfen..yöresel lezzetler her zaman kaybedilmemesi gereken hazinelerimizdir..
- Afiyet şifa olsun..Arkadaşım Münire'ye çok çok teşekkür ediyorum..Allah razı olsun, yeni bir lezzet kazandırdı soframıza...Hayırla kalın İnşallah..
Çeri domatesler balkonda yetişen domateslerden kalanlar.. ;))
canım elllerıne sağlık...lıbyada ev sahıplerımde yapar bunu ...sevgılerımı bırakıyorum...
YanıtlaSilçok teşekkür ederim Pınarcım..Kilis usulünü de en kısa sürede deneyeceğim İnşallah...
Silayyy harika görünüyor ellerinize saglik.
YanıtlaSilAllah c.c. emanet.sevgilerimle...
Teşekkür ederim çay şekeri :) Allah razı olsun..
Silarap yemeklerini hep sevmişimdir. çok nefis görünüyor ellerine sağlık...
YanıtlaSilbu gidişle ben de çok seveceğim ;)
Silçok teşekkür ederim..
ellerine sağlık karnım acıktı (akşam saatinde işten çıkmadan bakıyorum da)
YanıtlaSilkıyamaamm..eve gitmeden bana uğrasaydın madem ;) vardı biraz daha..
Silteşekkür ederim ..
himmmmmmmmmm
YanıtlaSilbir tasla iki kus vurdum hem tarif hem isim ;)
sifa olsun zahmette bereket vardir derler leziz olduguna eminim bacim
ellerin dert görmeye
:)) Cansın sen..
SilElbette niyetler halis olunca zahmet rahmete dönüşür İnşallah..
Allah razı olsun...
arap yemeklerı damak tadımıza uyuyor ellerıne sağlık
YanıtlaSilArap yemeklerini fazla bilmiyorum, ama öğrendiklerimi de uygulamaya çalışıyorum. damak tadımıza uyuyor evet..:)
SilTeşekkür ederim..
se ve muy rico un perfecto relleno me encantan,abrazos.
YanıtlaSilTeşekkürler...
SilYerim onu yerimmm yerim):)) ellerine sağlık canım güzel pazarlar.
YanıtlaSilÇok teşekkür ederim Siyah Kuğu'cum..
SilBir gün nasip olur belki ikram edebilmek ;)
Cok lezzetli gorunuyor ama o kabaklar nasil bulunur ki.artik horminlu kocaman kabaklar var.
YanıtlaSil