Kurban Bayramı'ndan sonra; can arkadaşım, Allah Ne Verdiyse Melek, "artan baklava ile ne yaparsınız?" diye sormuştu.Ben de eğer baklava artarsa, -ki bu pek mümkün olmaz:)) bazen yaptığım helvadan bahsetmiştim..Annem de yapardı ama sadece artan şerbetle..Tarifini bekliyorum demişti Melek..Ben de baklavalar bitmeden 6-7 dilim sakladım;) yaptım.Melek'cim beğenecek misin bakalım ;) buyurun :
-1 su bardağı tam buğday unu, (Bulamazsanız diğer unla da olur ama tam buğday unu daha lezzetli oluyor)
-50 gr. tuzsuz tereyağ,
-2 su bardağı su,
-1 çay bardağı şeker,
-6-7 dilim baklava,
-1 avuç ceviz içi, (irice doğranmış, dişe gelecek)
-Bir fiske tuz...
- Öncelikle baklava tepsisinden baklavaları alalım, tepside kalan şurubun içine 2 su bardağı suyu ilave edip şekeri çözelim..Ceviz kırıkları kırıntılar kalsın hiç sorun değil :)
- Diğer yanda unu tavaya alıp orta ateşte karıştırarak yağsız kavuralım..Bu şekilde kavurduğumuz zaman hem kolay karıştırabiliriz, hem de yağ yanmaz..Un pembeleşince irice doğranan cevizleri ekleyip kavurmaya devam edelim..birazdan cevizler de kavrulup o güzel kokusunu yayacaktır. Tereyağı da ekleyip kavurmaya devam edelim..
- Bir yandan da baklava dilimlerini ince ince doğrayalım..hazırda beklesin..
- Unu yakmadan kavurma işlemini tamamlayıp, şekerli suyu ilave edelim karıştıralım..Önce su fazla gelebilir ama korkmayın birazdan çekecek suyunu..Suyu azalınca doğradığımız baklavaları da ilave edip karıştıralım..Tadına bakıp şekeri az bulursak ihtiyaca göre şeker ilave edelim..Ben 1 çay bardağı koydum, yeterli geldi..
- Helva toparlanınca iki kaşık yardımıyla şekillendirip servis tabağına alalım..
- Ya da annem gibi tabağın ortasına yerleştirip kaşıkla şekillendirebilirsiniz.:) çocukluğumda helva hep böyle süslenirdi :)
- Sıcak sıcak yemeniz tavsiyemdir..
- Afiyet bal olsun..Ağzınızın tadı güzel olsun İnşallah..Allah'a emanet olun..
Ne kadar ilginç bir tarif.. Kırk yıl düşünsem aklıma gelmezdi.. Harika görünüyor, ellerine sağlık..
YanıtlaSilTeşekkür ederim canım...Özellikle şerbeti kristalleşmiş baklavalarla yapabilir, hem lezzeti tazeler, hem de baklavayı değerlendirmiş oluruz. :))
Silwoaav süper gerçekten.ellerine sağlık.kalan baklavaları artık böyle de değerlendirebilicez :)
YanıtlaSilTabi ki Şule'cim..atmak yok, dünyada ki açlık çekenleri düşünüce israftan, atmaktan daha çok korkuyorum..
SilÇok teşekkür ederim :)
Evet ablacigimdan harika bir tarif daha... Ellerine sağlik cann.. Değerlendirilecek inşallah ;)
YanıtlaSilKuzuumm, çok teşekkür ederim balım..Değerlendirmek iyidir iyi ;))
Sil