Hayırlı günler,
Bu gün sizlere hem etli, hem sebzeli, hem de bulgur içeren bir ana yemek tarifi vereceğim.Elazığ 'ın yöresel lezzetlerinden biri..Öyle adının dolma olduğuna bakmayın . Çok azı dolma. Dilimleri daha çok ..:)
Malzemeler:
-2 orta boy patlıcan( çekirdeksiz ince patlıcan olmalı),
-1 kabak,
-2-3 domates,
-4-5 sivri biber ya da çarliston biber,kırmızı biber de olabilir,
( Orijinal tarifte sadece patlıcan dilimleri olur, kabak, domates, biberi ben ekledim daha sonra. Hatta bazen havuç bile katarım. :)
-7-8 tane küçük dolmalık biber,(ben köy biberi ve kırmızı biberin dolmaya uygun olanlarından kullandım)
-7-8 tane küçük dolmalık biber,(ben köy biberi ve kırmızı biberin dolmaya uygun olanlarından kullandım)
-1/2 kg yağsız kıyma,
-1/2 kg ince bulgur,
-1 baş kuru soğan,
-1 yumurta,
-Biraz maydanoz yaprakları(incecik kıyılmalı),
-Tuz, kırmızı toz ya da pul biber.
-1,5 çorba kaşığı domates salçası,
-1 çorba kaşığı biber salçası,
-1 çorba kaşığı tereyağ.
-1 bardak kadar dövülmemiş tane sumak (Sumak yoksa limon da kullanabiliriz)
-Öncelikle sebzeleri yıkayıp ayıklayalım.Patlıcan ve kabağı önce 2 cm kalınlığında yuvarlak olarak sonra da enine dikdörtgen dilimler şeklinde doğrayalım,Patlıcanları tuzlayıp beklettikten sonra yıkayıp süzelim. Biberleri, domatesleri de küp küp doğrayalım,hazırda beklesin.Dolmalık biberlerin de içlerini oyalım.
-Diğer yandan yoğurma leğenine kıymayı, rendelenmiş kuru soğanı, incecik kıyılmış maydanozu,tuz, kırmızı biberi, yumurtayı önce biraz yoğuralım.Biraz su ile yumuşatalım.
-Leğenin kenarına bu karışımı alıp, karşısına bulguru koyalım.Kıymalı karışımı azar azar bulgura yedirerek yoğuralım.Gerektiğinde su ilavesi yaparak yoğurma işlemine devam edelim. İyice bütünleşip yapış yapış olunca hepsini toparlayalım.
-Önce dolmalık biberleri bu içle doldurup tencerenin altına yerleştirelim.Üzerine minik çiğ köfte sıkımları yapar gibi bu harçtan parçalar koparıp sıkım yapalım.Tencereye serper gibi atalım.sıra sıra dizilmeyecek.
-Daha sonra üzerlerine dilimlenmiş patlıcanlardan serpelim.
-Kat kat sıkım köftelerden ve diğer sebzelerden serpiştererek tüm malzemeyi bitirelim.
-Yemeğin üzerini örtecek kadar kaynar suda salçaları eriterek yemeğin üzerine dökelim.
-Yağını, tuzunu da koyarak köftelerin üzerini kaplayacak büyüklükte bir tabağı ters olarak kapatalım.
-Yemeğimiz kaynadıktan sonra ocağı kısalım, kısık ateşte bir saat kadar pişirelim.
-Tane sumağı çelik bir kaseye koyup kaynar su ekleyelim.Rengini ve ekşiliğini suya çıkarana dek 15 dakika kadar beklettikten sonra yemeğimize ekleyelim.
-15-20 dakika daha piştikten sonra ocağı kapatalım, yemeği dinlenmeye bırakalım.
-Servis ederken tencereyi şöyle bir silkeleyip köftelerin serbest kalmasını sağlayalım. Tahta kaşıkla tabakalara servis edelim..
-Afiyet olsun, sofralarınız bereketli, evleriniz huzurlu olsun..
ellerinize saglik anlafim harika lezzetde harikadir eminim
YanıtlaSilTeşekkür ederim Aslı'cım..Bulgurlu lezzetleri sevenler severek yiyorlar..:)
YanıtlaSil