25 Kasım 2013 Pazartesi

PEYNİRLİ POĞAÇA-



    Hayırlı geceler,
    Bu poğaçaları yaptığım zaman dedim "işte bu, kesinlikle artık hep bu usulle yapmalıyım poğaçalarımı" :)..nefis bir şey oldu..Kaymaklı tariflerime damgayı vurdu bu poğaça diyebilirim..Biz çok beğendik yanii :)) Hatta kız kardeşim memlekete giderken yolluk olarak yapmıştım O'na da, yolda yediğinde gece yarısı dayanamayıp mesaj atmıştı: "bu ne güzel bir poğaça ablacım diyerek :)) Ben de tabi ki musmutlu oldum..^_^
     Bu sıralar tv de reklamlarda görüyorsunuzdur; tereyağ ve kaymağı karıştırmaktan söz ediyorlar ya, benim fikrim mi çalındı diye düşünmekten kendimi alamadım..? :)  Bu kaymaklı tarifleri epey zamandır yayınlıyorum biliyorsunuz..Beyin gibi "ben buldum ben buldum" diye bağırasım var :)) Zaten tariflerimiz hep bir yerlerde kopyalanıp emek vermeden kolayca kullanılıyor.:(( Biz uğraşıyoruz ama bilgisayarın başına geçen, bir kaç dakikada kopyalayıp kendilerine sayfa oluşturabiliyor...
     Her neyse zaten minareyi çalan kılıfını uyduruyor maalesef nasılsa...ne diyelim, Allah bizi doğruluktan, dürüstlükten ayırmasın, ayrılanlara da akıl fikir versin, ıslah etsin, doğruyu buldursun...Amin..

 Buyurun tarife:
   -9 su bardağı un,
   -2 su bardağı süt,
   -1 su  bardağı ılık su,
   -150 gr kaymak,
   -50 gr tereyağ,
   -1 çay bardağı sıvı yağ,
   -1 paket kuru maya,10 gr.lık,
   -2 çorba kaşığı şeker ya da pekmez..
   -1 yumurta- akı içine sarısı üzerine..

   -İç malzemesi: peynir, maydanoz..
   -Üzerine: isterseniz susam, çörek otu, küncü, vs...


  • Hamur yoğurma kabına unu, yumuşak tereyağını, kaymağı alalım, ovalayarak yoğuralım..Un yağlarla beraber bulgur bulgur olacak..ortasını çukurlaştırıp süt, ılık su, maya şeker ve tuzu ekleyip unla bütünleşecek şekilde yoğuralım..Eğer un yeterli gelmezse az az ekleyebilirsiniz..Yumuşak ama ele yapışmayan bir hamur oluyor..
  • Hamurun üzerini örtüp mayalanmaya bırakalım..Hamur mayalanıp kabarınca; parçalar koparalım..Elimizde açarak içine peynirli harçtan koyup yarım ay şeklinde kapatalım, yağlanmış ya da yağlı kağıt serili tepsiye dizelim..çok yakın olmasın, daha da kabaracak çünkü..
  • Üzerlerine yumurta sarısı sürelim, çörek otu, susam, küncü ne istiyorsak serpelim..İsterseniz hiç bir şey eklemeden sade olarak da yapabilirsiniz..biz bir kısmını sade, bir kısmını küncülü yaptık..:)
  • Fırına sürüp, kabarıp kızarana dek pişirelim..kaynar sıcağı gidince yemesini çok seviyorlar çocuklar, ama ılınınca da gayet güzel..
  • Dilerim dener, beğenirsiniz...Pastahane poğaçasını hiç aramayacaksınız..:) hatta daha fazla bunu beğeneceksiniz :) 
  • Afiyet bal olsun efendim...Can olsun, kan olsun..nolur yağ olmasın... :))

  

20 yorum:

  1. Damak tadına hitap eden seni sevindiren tarifi ve formülü yakalamana sevidnim ablacım :)
    Ağız tadıyla yensin ağız tadıyla paylaşılsın inşaAllah..
    Çalıpçırpanlara hiç değinmiyorum bu konudaki görüşümü bilirsin duana amin diyorum kalben de Allahtan yardım diliyorum herkese Rabbim nefsimize uydurmasın amellerimizi..Allaha sığınırım..
    Sevgiler güzel bir gün geçirmen dileğiyle.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim Sevgi'cim..herkesin sevdiğini yakalamak bizde zor oluyor biliyorsun ;)
      Ben de amin diyorum dualarına...isteyen istediğini yapsın bakalım...herkes yaptığının karşılığını görecek nasılsa

      Sen de güzel bir gün geçir İnşallah canım.. muhabbetle...

      Sil
  2. Hayirli bir hafta dileklerimle bacim .
    birsey soracagim sana ..küncü burada kimyon olarak geciyor bacim ne alaka dedim
    dogrumu benim bildigim kabugu alinmamis susam degilmi küncü yanlismiyim ??
    eline saglik sifa olsun bende istereeeeemmmm

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet Melek'cim, küncü kabuğu alınmamış susamdır..doğrusun yanii :)
      Susamda kabuksuz o güzel kokusu olmuyor kızarsa da. kimyonla bir ilgisi yok ;)
      İkram edebilme imkanım olsaydı keşke...:)
      .

      Sil
  3. not aldım cok lezzetlı duruyor

    YanıtlaSil
  4. Nasilda guzel kabarmislar. nefis gozukuyorlar. elinize saglik. sevgilerimle :)

    YanıtlaSil
  5. hangi çeşidini alsam acaba hepside çok güzel olmuş sanırım hepsinden tatmam lazım eline sağlık canım

    YanıtlaSil
  6. Ellerinize sağlık çoookkk lezzetli görünüyorlar. Sevgilerimle,

    YanıtlaSil
  7. çok teşekkür ederim arkadaşlar..:::)

    sevgiler..

    YanıtlaSil
  8. Hergün olsa hamurişi yerim heralde :) ama malesef çalışınca heran yapamıyorum..
    Ellerine sağlık çok güzelll görünüyor :)

    Sevgiler

    YanıtlaSil
  9. Ellerine sağlık nasılda puf puf ve leziz olmuşlar sevgilerimle.

    YanıtlaSil
  10. Teşekkürler kızlar..Hamurişi her gün yemek bir şey değil de, beden kaldırır mı meşkuk :))

    YanıtlaSil
  11. ellerine sağlık bencede çok güzel görünüyor daha önce benzerlerini yedik çünkü

    YanıtlaSil
  12. ben yaptim ben yaptim kesinlikle denemelisiniz :) yanliz kaymagim olmadigi icin kaymak yerine sour krema kullandim off harika oldu bitanem harika kiymalisi pek makbule gecti :) ellerine saglik can bacim can oldu, kan oldu yag da oldu ossun :)

    YanıtlaSil
  13. çok teşekkür ederim arkadaşlarım..
    Bu daha da güzel oluyor Sibel'im İnşallah bundan da yemek kısmet olur canım her zaman beklerim..:)
    Sistam kaymak olmazsa krema da oluyor, zaten kremanın aslı da kaymak değil mi :) evde sütün kaymağını biriktirerek kullanıyorum ben... önemli olan sonucun güzel olm ası..çok memnun oldum beğendiğine can sistam..
    çok tatlısın bu arada :)))olsuunn :))

    YanıtlaSil
  14. Selam Aynur hanim bu super pogacalari denedim cok guzel oldular. ben yumurta koymadim, sadece uzerine surdum, hamuru biraz azaltmak icin su da koymadim ve yaginida cok az koydum SUPER oldular. Biz cok begendik .Cok tesekkurler,ellerinize saglik, Yalniz resimdeki acik olanlar peyniri gozukenler nasil oldu sekli? benimkiler o kadar acik olmadi yari acik mi birakmak gerek? Tesekkurler. Nida

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aleyküm selam sevgili Nida, ben doğaçlama tariflerimi yaparken o anda nasıl düşünüyorsam hayal ediyorsam o şekilde yapıyorum..malzemeleri de ona göre ayarlıyorum..sonuç güzel olursa da sizinle paylaşıyorum..:) yani illa da beğenilmesi gerekiyor yayınlamam için. ;)
      poğaçaların ağzının açık olmasını istiyorsan kapatırken fazla bastırma canım.kabarırken açılıp o güzel görüntüyü yakalıyorsun.;)
      suyu eklemediğin için yağı azaltman iyi olmuş tabi ki..çok fazla azaltınca da lezzet kaybı olur..ama bunda en güzel lezzet veren bence kaymak ve tereyağ..
      çok çok teşekkür ederim güzel sözlerin için...

      Sil
  15. Ok.Tekrar tesekkurler. Kaymagi ben ogluma yogurt yaparken sutun uzerinden alip buzlukta biriktiriyorum hazir sutlerde az oluyor ama bir bardaga yakin birikmisti onu degerlendirdim. gercekten cok guzel tat veriyor. Denemek isteyenler hic beklemsin. Ellerinize saglik. Sevgiler. Nida.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim canım..Ben de haftalık aldığım sütün kaymağını biriktirerek özenle saklıyorum..;) Sütü kaynattıktan sonra 1-2 gün buzdolabında tencerenin kapağını kapatmadan bekletince kaymak çok güzel birikiyor..Hazır süt değil tabi benim aldığım süt..
      Sevgiler...

      Sil

Yorum yapmadan geçmeyin yine beklerim:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...