1 Kasım 2013 Cuma

DÜĞÜN ÇORBASI



    Hayırlı Nurlu Cumalar,
    Güzel ve güneşli bir Ankara günüden yazıyorum sizlere..Havalar ilginçtir, çok güzel gidiyor, sonbaharı hissetmiyoruz pek...Rabbim her şeyin hayırlısını versin...
   Ara verdim bu sıra pek bakamıyorum; üstelik arkadaşlarımın tariflerine de.. :( İnşallah düzene girince birikmiş tariflerim gelecek peş peşe..:)

    Bugün adı çorba ama oldukça doyurucu bir lezzetle karşınızdayım..Bu çorbayı yıllar önce yapmış yemiştim..Benim çocuklarım eti sulu yemeklerde sevmedikleri için, bir başka deyişle eti haşlanmış olarak sevmedikleri için yapmıyordum..Ama bu Kurban Bayramı'nda özlediğimi farkettim ve dee hemen yaptım..Aslında kuzu gerdan etiyle yapılan bir çorba ama kemikli etlerle de yapılabiliyor, kemikli etleri değerlendirmek için de güzel bir yöntem..Biraz oyalıyor belki ama değdiğini göreceksiniz..Buyurun lütfen:

   -1 kuzu gerdan-dilimlenmiş,
   -4 çorba kaşığı un,
   -1 çorba kaşığı tereyağ, (isterseniz zeytinyağı)
   -3 çorba kaşığı yoğurt,
   -1 yumurta sarısı,
   -3-4 çorba kaşığı limon suyu,
   -Tuz, istenirse kuru nane, pul biber...



  • Kemikli eti yıkayıp tencereye alalım, üzerini geçecek kadar su ekleyip haşlamaya bırakalım..Haşlanırken üzerine çıkan köpükleri iyice almaya dikkat edelim; et suyu bulanık olur eğer almazsak..Etin kemikten kolayca ayrılabileceği şekilde pişmesi gerekiyor..
  • Et suyunu süzelim, kemiklerden etleri ayıklayalım, didikleyelim, bir kenarda bekletelim..
  • Çorbayı yapacağımız tencerede unu yağsız olarak kavuralım..bu şekilde kavurursak yağ yanmıyor üstelik yağ eklemek istemezsek seçeneğimiz oluyor..Bir püf noktası: vaktimiz olduğunda bir miktar unu bu yöntemle kavurup soğuyunca kavanozda saklayabilir, istediğimiz zaman kullanabiliriz..
  • Unun kokusu gidip, yanmadan kavurmaya özen gösterelim.Unu tencereden alalım..Et suyunu tencereye alalım..Ben 5 su bardağı (200ml.) et suyuna 4 su bardağı su ekledim..Sırf et suyu ağır ve yağlı olur diye..Eğer yağlı değilse et suyunun tamamını kullanalım ve tereyağını da ekleyelim..
  • Bir kaseye aldığımız una yoğurt, limon suyu ve yumurta sarısını ilave edelim..Pürüzsüz olana dek çırpalım. Bir kepçe çorbanın suyundan alıp ilave edelim, ılıklaştıralım, ip gibi tencereye ilave edelim, bir yandan da karıştıralım..
  • Didiklediğimiz etleri de katıp karıştırarak pişirelim, kaynayınca ocağı kısıp bir kaç dakika kaynamaya bırakalım..Tuzunu ekleyelim..Bu aşamada istenirse sarımsak da ilave edilebilir, ama sarımsak işkembe ve paça çorbası havası veriyor, bu çorbanın kendine özgü tat ve lezzette kalması taraftarıyım ben :)
  • Çorbamızı servis edebiliriz..Servis aşamasında istenirse yağda yakılan kuru nane ve pul biber ilave edilerek servise sunabiliriz..ben sadece serpmeyi tercih ettim, yağı artırmamak adına.. :)
  • Afiyet olsun, dualarda hatırlanmayı ümit ediyorum....Allah'a emanet olunuz...




 
   

9 yorum:

  1. of of harika bir çorba.Bayılıyorum ben,çok severim.ellerine sağlık ablacım.sevgilerimle...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. çok teşekkür ederim Şule'm..yiyenler de bayıldı gerçekten...:) aldım sevgilerini ve de musmutlu oldum ^_^

      Sil
  2. en sevığım corbalardandr elıne sağlık

    YanıtlaSil
  3. Tam kış çorbası, havalar bahar gibi olsa da :)) Ellerine sağlık..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çorba yaz-kış vazgeçilmezimiz haklısın canım..kış için daha elzem elbet...Çok teşekkürler...:)

      Sil
  4. Tam kış çorbası gerçekten ah kar da yağsa benim bu kötü günüme de ne iyi gelirdi yağan kar ve sıcak bir tas çorba.
    Sevgilerimi bıraktımAynur ablacım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. görünürde kar yok şimdilik..Hayırlısı diyelim :).
      Teşekkür ederim Sevgi'cim..

      Sil
  5. Sempre que venho aqui fico com água na boca com TUDO o que vejo... Huuuuuuuuummmmmmmm!!!
    Beijos Márcia (Rio de Janeiro - Brasil)

    http://decolherpracolher.blogspot.com

    YanıtlaSil

Yorum yapmadan geçmeyin yine beklerim:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...