5 Ocak 2013 Cumartesi

BULAMAÇ- (ÜZÜMLÜ PUDİNG)

   Hayırlı günler,
   Elazığ'da "orcik" dediğimiz cevizli sucuğun ana maddesi olan bir nevi puding gibi bir şey "Bulamaç". Yöresel ismi budur..Aslında koca kazanlarda yapılır, ipe dizilen cevizler bulanarak kurumaya bırakılır. Orcik yapmadan da o güzel pudingden mutlaka hem sıcak sıcak yenir, hem de biraz ayrılarak soğuk olarak da yenir, ikram edilir..
   2-3 hafta öncesinde alınan üzümleri yiyen olmayınca, buzdolabında beklemekten bıktılar, ben de onları dönüştürmeye karar verdim. :) Önce sirke yapmayı düşünmüştüm ki sonra -neden bulamaç yapmıyorum? dedim ve bulamaç yapmaya karar verdim..Gerçi evde bu kadarcık üzümle bulamaç nasıl yapılır, kestirmek için beyaz toprağı nereden bulacağım diye düşünürken, uzman danışmanıma hemen başvurdum :) Anneciğime..:) Bakın O'nun verdiği püf noktalarıyla nasıl bir tatlı ortaya çıktı:


  -4,5 su bardağı kadar üzüm suyu,
  -2 yemek kaşığı un+1 yemek kaşığı nişasta,
  -1 çay kaşığı karbonat,
  -Gerekirse 1-2 yemek kaşığı şeker..

  • Öncelikle üzüm suyunu nasıl elde ettim? Üzümleri bir kapta iyice ezdim, tüm üzümler ezildikten sonra Tülle yaptığım torbaya koyup iyice sıkarak suyunu süzdüm. Üzümlerin içine 1 su bardağı su ekledim,  tekrar ellerimle ezerek o suyu da süzdüm..Sizlerin katı meyve sıkacağı varsa bu zahmete gerek kalmadan kolayca üzüm suyunu elde edebilirsiniz..
  • 1 çay kaşığı karbonatı katıp üzüm suyunun  kesilmesini sağlayalım..Köyde bu işlem için dağlardan beyaz toprak  getirirler; tüm üzüm suyunu bu toprakla karıştırıp sonra toprağın çökmesini bekleyerek, üzüm suyunu alıp bulamaç yaparlar. Beyaz toprak üzüm suyunun ekşiliğini de alıyormuş.. Karbonat da aynı işi gördü, anneciğimin aklını seveyim :)
  • Daha sonra elde ettiğimiz üzüm suyunu bez torbaya döküp süzelim.Ben bu işlemi süzgece 2 kat bez döşeyip şırayı oradan geçirerek hallettim. Böylece tortusundan ayrıştırdım.

  • Üzüm suyunu kaynatmak üzere ocağa koyalım. Ama başından ayrılmayalım, çünkü köpük oluştukça onları kaşık yardımıyla almalıyız..Oluşan köpükleri dikkatlice alalım, atalım..Eğer bu işlemi yapmazsak üzüm suyu, dolayısıyla bulamaç da bulanık olur, tadı da güzel olmaz..Tamamen köpükler temizlenen dek alalım..
  • Diğer yanda un ve nişastayı biraz suyla açalım, içine  bir kepçe üzüm suyundan katarak ılıştıralım. ocakta kaynamakta olan üzüm suyuna incecik akıtarak karıştıra karıştıra pişirelim..Tadına bakıp eğer yeterince tatlı değilse 1-2 kaşık şeker ekleyelim. Kendi damak zevkinize göre ekleyebilirsiniz..
  • Kaselere paylaştırıp üzerini cevizle süsleyelim..Bol cevizle orcik tadında yiyelim..

  • Afiyet bal olsun, şifa olsun..Ağzınız hep tatlı olsun :)


22 yorum:

  1. çok ilginç ,yeni bir şey daha öğrendim...ellerinize sağlık...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim canım..Her geçen gün yeni şeyler öğreniyoruz gerçekten hepimiz..İyi ki varsınız..:)

      Sil
  2. pastalarda kullanilir cok güzel olmus ellerine saglik

    YanıtlaSil
  3. ne kadar sağlıklı bayıldım çocuklar için de süper...

    YanıtlaSil
  4. Oii çok güzel görünüyor yanında poğaçada varmı:))
    Her yerde oburluğumu belli ediyorum galiba:))
    Ellerine sağlık canım.
    Sevgiler.

    YanıtlaSil
  5. İyi akşamlar , ellerine sağlık görüntü çok güzel , tadını da çok iyi tahmin edebiliyorum:-) Annem de benzer bir lezzet yapar ve bizde ona peluza deriz , bizimki üzüm suyundan değil de sadece üzüm pekmezi ve nişaştadan yapılır .Bugün annemdeydim tesadüf bu ki annem de aynısını yapmıştı :-) Sevgilerimle.

    YanıtlaSil
  6. Hepinize çok teşekkür ederim arkadaşlar..
    PaSaSofraM inan pastalara kullanmaya kalmadı :) ama neden olmasın ..
    Damla Başer, canım hele üzümlerin tadı iyi olduğu zamanlarda yapılsa, şeker eklemeye hiç gerek kalmıyor, tam sağlıklı oluyor..:)
    Siyahkuğum, poğaçayla yemeyi hiç düşünmemiştim, bir denemeliyim :)) Öyleyse ben de sanırım oburum :))
    neseersoy ne tesadüf gerçekten,pekmezle nişastayla yapılan da pek güzel olur.. size de afiyet olsun..Sevgilerimle..

    YanıtlaSil
  7. değişik bir tarif olmuş...
    canım ellerine sağlık........

    YanıtlaSil
  8. üzüm suyu niye kesilmeli can ?? sadece süzülse olmazmi ??
    harikasin iyikide geldin su sanal aleme
    kirli cikisin cok sey ögrenecegim senden hemde alengirli degil
    bir kadinin bilmesi gereken seyler

    seviyorum seni anadolu kadinim

    YanıtlaSil
  9. Kestirme dediğimiz şey sütün kesilmesi gibi bir şey değil Melek'im..açıkcası bilimsel adı nedir bilmiyorum :)
    Eğer kestirme işlemi yapılmazsa tadı ekşi olur, sirkemsi bir tadı olur..
    :)) Alengirli değil he? Üzümün suyunu bile ellerimle çıkardım, eski usul...Katı meyve sıkacağı olmadığından için :)
    Anamızdan nenemizden gördüğümüz usuller benim en sevdiğim.. Anadolu çok zengin, her yörede farklı şeyler var..İmkânım olsa karış karış gezip eski şeyleri gün yüzüne çıkarmak isterdim..
    Ben de seni seviyorum, can arkadaşım..

    YanıtlaSil
  10. Benim bildiğim bu bulamaca malez de deniliyor,biz öyle deriz :)
    Elazığ deyince,yoksa hemşehri miyiz?
    eline sağlık,çok sağlıklı bir tatlı,
    sevgilerimle...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Malez diye hiç duymamıştım..Canım yoksa sen de mi Elazığ'lısıınn?Kıs sen Elazığ'ın neresindensin ? :))

      Sil
  11. Üzüm pekmezi olmazmı?
    Nefis ve çok sifali birsey bu ellerine sağlık cnm...

    Selamlar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Olur olur, neden olmasın?..ama tadı biraz farklı olur..
      çok teşekkür ederim caann..

      v.a.s.

      Sil
  12. benim çocukken bayılarak yediğim BULAMAÇ...küçük bakraçlarda yapılırdı ve ben yıllardır tarifini bulmaya çalıştım....tabi ki çocukken annelerin ne yaptığına dikkat etmeyince:)))) şu anda sizin tarifinize göre yapıyorum bakalım beni Harput'a götürecek mi...çok teşekkür ederim

    YanıtlaSil
  13. Yoksa yoksa Harput'lu musunuz siz de..? Ne güzeel..
    Çocukluk lezzetleri gerçekten çok güzel oluyor..İnşallah Harput'u hatırlatmıştır bu tarif..:)
    Ben teşekkür ederim, her zaman beklerim...

    YanıtlaSil
  14. Beyaz uzumle de olur mu? Evde baya uzum var sirke yapmak istemiyorum. Birde pestil gibi kurutula bilir mi tepsiye doksek firinda mesela :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. elbette ki olur, hem de çok güzel olur..Pestil de aynı malzemeden yapılıyor zaten..ama fırında kurutmak nasıl olur bilemedim:( hiç denemedim..Güneşte kurutma imkanınız yok mu ?
      Pestil yaparken ceviz kırıkları da serpip kurutun :) çok lezzetli olur..

      Sil
  15. Annemin elinden malez yemeyeli kaç yıl oldu Canım annem seni çok özlüyorum İnşallah bu sonbahar annemi malezinden yemek nasip olur.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İnşallah annenize kavuşursunuz ve yaptığı malezi yersiniz..:)
      Teşekkürler yorumunuz için...

      Sil
  16. Beyaz üzümden olaydı rengi daha açık gelirdi

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet beyaz üzümle rengi açık oluyor, ama bu rengini de çok severiz..:)

      Sil

Yorum yapmadan geçmeyin yine beklerim:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...