2 Ağustos 2012 Perşembe

TARHANA ÇORBASI


Ramazan 14. gün duası:
    Allah'ım  bu günde sürçmelerden dolayı  beni cezalandırma;   hata ve yanlışlarımı bağışla.
 Bu günde beni bela ve afetlerin hedefi etme, izzetinle; ey müslümanların izzeti.

  Kış hazırlığı olarak yaptığım buğdaylı tarhanayı kurutup kaldırma işlemi tamam..Henüz yazın sıcak günlerindeyiz ama, denemek amaçlı ve de Sedir arkadaşımın isteği üzere sizlerle paylaşmak için pişiriverdim..Hazırlama aşaması için Elazığ usulü buğdaylı tarhana tarifimden bakabilirsiniz.





   -2-3 parça kurutulmuş tarhana, ( ebadı size kalmış ben biraz irice parçalar yaptım.Servis kaşığı büyüklüğünde oldular)
   -1 irice kuru soğan,
   -1 su bardağı haşlanmış nohut (isterseniz daha fazla da katabilirsiniz),
   -2-3 sivri biber(isterseniz doğramayabilirsiniz, ama sebzesi bol olunca daha güzel oluyor, kışın da buzlukta sakladığım biberlerden ya da kuru biberleri ufalayıp katıyorum),
   -2-3 domates (yazdan uyuttuğumuz domatesleri kullanabiliriz kış aylarında da),
   -1çorba kaşığı domates salçası,
   -1çorba kaşığı tereyağ ya da fındık yağı..ya da hangi yağı kullanıyorsanız.
 
 Üzerine : 1 çorba kaşığı kuru nane,
  -1çorba kaşığı yağ.

   -Kurutulmuş tarhanaları önceden musluk altında biraz yıkayıp, bir kapta su ekleyip bekletelim.Suda iyice çözülmeli hiç topak olmamalı..yoksa kaynamaya başlayınca olduğu gibi kalır.
   -Su oranını miktarına göre ayarlamak zorundasınız.kesin bir ölçü veremiyorum.Unutmayalım ki içinde un, buğday olan bir karışım ve kuru olduğu için suda nereden baksak 3-4 misli çoğalacaktır.. Bunları göz önünde bulundurarak, uygun tencereye koyalım.
   -Yemeklik doğradığımız soğanları,yağı, yuvarlak kestiğimiz sivri biberleri, kabuklarından ayırdığımız küp doğradığımız domatesleri, salçayı pişirmeden direk olarak tencereye aktaralım. İstenirse tencere altında öncelikle yağda sırasıyla;soğan, biber, salça, domates kavrulup sonra çözülmüş olan tarhana ve suyu eklenebilir.ama bu usulde yapmayı ben daha çok seviyorum.
   -Tencereyi ocağa koyup kaynadıktan sonra ocağı kısalım, kısık ateşte 1-2 saat pişirelim.Bu arada haşlanmış nohutları da eklemeyi unutmayalım.
   -Su miktarını kaynadıktan sonra kontrol edelim, eğer çok kalın olmuşsa kıvamı kaynar su ekleyerek açalım.
   -Tuzunu da kontrol ederek atalım, çünkü tarhanada tuz var , ev salçası kullanıyorsanız zaten tuzlu olur, tuz eklemeye gerek kalmaz.
   -Ocağı söndürmeye yakın yağda kuru naneyi kızartalım, çorbamızın üzerine dökelim..Servise hazır..


  -Oldukça vitaminli,çeşnili, bereketli, şifa dolu bir çorba ... Afiyet olsun ..

3 yorum:

  1. Aynur'cum eline sağlık..nefis görünüyor..benimiçin pişirmen de ayrı bir incelik..Allah razı olsun..afiyet ,şifa olsun.

    YanıtlaSil
  2. Oooof ablam kendimi köyde hissettim resmen ellerine sağlık!!!

    YanıtlaSil
  3. Senden de Allah razı olsun Sedir'cim..Keşke yapıp ikram edebilme şansım da olsaydı....Sevgi'cim sağol canım,,eskilerden kalma bir lezzet gerçekten, bilmiyorum şimdi kaç evde yapılıyor bu tarhanadan..Köyde hele odun ateşinin üzerinde usul usul pişirilince bambaşka oluyordu...

    YanıtlaSil

Yorum yapmadan geçmeyin yine beklerim:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...