30 Mayıs 2012 Çarşamba

IŞKINLI SAHANDA YUMURTA


  Geçenlerde Abim, bir işi için Ankara'ya gelirken, Elazığ'dan bize ışkın getirdi.Kaç yıl oldu çocukluğumun bu lezzetini yemeyeli bilemiyorum.  Bu bitkinin değişik bir ekşiliği ve kokusu var. Öncelikle çiğ olarak tuza bandırıp yedik. Daha sonra da yumurtalısını yapıp gençlik yıllarımı yad ettim :) Hey gidi günler hey...:)


  -6-7 dal ışkın,
  -2 çorba kaşığı tereyağ, (illa tereyağı olmalı,hatta mümkünse köy tereyağı)
  -Tuz,isteğe bağlı pul biber,karabiber
  -2-3 yumurta

   --Öncelikle ışkınları muz gibi soyalım,hatta kılçığa benzer uzun ipliklerini de ayıklayalım.1 cm boyunda doğrayalım.

   --Sahana tere yağını koyup orta ateşte yağı kızdıralım, yakmadan..Hafif kahverengi olunca doğradığımız ışkınları katıp, şöyle bir karıştırarak kapağını kapatıp pişmeye bırakalım.
   
   --Arada karıştırıp ışkınların yumuşamasını sağlayalım.Çok karıştırmıyoruz, ışkınlar parçalanmasın.

   --Üzerine yumurtalarımızı kıralım, kapağı kapatıp istediğimiz kıvamda pişirelim.Ben kayısı sevdiğim için öyle pişirdim.

   --Üzerine tuz isterseniz pul biber, karabiber serpebilirsiniz.Ben ışkının özgün tadını ve kokusunu değiştirmemek için katmadım..:)

   --Afiyet olsun,tadınız tuzunuz gönlünüze göre olsun...

Özellikle doğu Anadolu'nun yüksek kesimlerinde yetişen ve halk arasında doğunun muzu olarak bilinen ışkının bir diğer adıda rivisdir. 
Mayıs ayının ortalarından Haziran ayının ilk haftasına kadar geçen dar bir zamanda bulunan ışkın doğal olarak yetişir.Köylüler tarafından toplanarak pazarlarda satılır.
Hafif mayhoş bir tadı olan ışkının yenen kısmı genç sürgünleridir.Yaklaşık 20-30 günlük süre boyunca toplanarak satılan bu sürgünler kabuğu soyularak ve tuza batırılarak yenir.Haziran ayının 2. haftasından sonra ışkın bulunmaz olur taki bir daha ki Mayıs ayına kadar.
Hazımsızlık ve mide yanmaları dahil pek çok rahatsızlığa iyi geldiği yöre halkı tarafından bizzat denenmiş ve ispatlanmış olan ışkın şeker hastaları tarafından da özellikle aranır.
Yeni çıkmış genç sürgünleri yenildiği gibi toprak altında kalan kök kısmı da, çıkarıldıktan sonra iyice yıkanır ve kaynatılarak süzüldükten sonra çay olarak içilir.
Sabahları aç karnına içilen ışkın çayı yüksek olan şekerin düşmesini ve dengelenmesini sağladığı yöre halkınca denenerek ispatlanmıştır.
Ayrıca iştah açar,vücudu kuvvetlendirir.Mide ve bağırsak  gazlarını giderir.Sarılık ve çocuk havalesi durumlarında da kullanılır.
Işkın veya diğer adıyla Rivis zengin vitamin ve mineral deposudur.Şimdiye kadar hiç bir yan etkisi görülmemiş bir bitkidir.Özellikle genç sürgünler değişik bir damak lezzeti sunar insana.
Anadolu da bulunan binlerce tür bitki gibi ışkında eğer Üniversiteler veya bilim adamlarınca incelenecek olursa daha bilimsel verilere ulaşılabilceğine eminim.
KULLANIM ŞEKLİ VE DOZU:
2 bardak suya  100 gram kıyılmış kök konur.12 saat bekletilip  süzülür.1 kilo toz şeker  ilave edilip kaynatılır.Çocuklara  günde 2 yemek kaşığı  verilir.
  Doğal yaşam-şifalı bitkilerden alıntıdır.

4 yorum:

  1. ilk kez duydum canem ellerinden yermiyim acaba
    öptüm

    YanıtlaSil
  2. Ne güzel olurdu bir tanem..Sana ellerimle ikram edebilseydim...Nisan mayısta gelsen olabilir :)Mevsimi kısıtlı, nisan mayıstan sonra kartlaşır yenmez..

    YanıtlaSil
  3. Markette her gordugumde tadini merak etmisimdir daha once hic yemegimden :) sen yapmis ve onaylamissan sistam denenecek ins..en kisa zamanda..ellerine saglik gulum..

    YanıtlaSil
  4. İnanamıyorum, Ta Avustralya'da var mı Doğunun muzu ışkın? :) Çok ilginç...:))

    YanıtlaSil

Yorum yapmadan geçmeyin yine beklerim:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...