22 Kasım 2012 Perşembe

SALTANAT KAYIĞI :)

  Hayırlı sabahlar,
  Gününüz aydın, işleriniz yolunda, sağlığınız yerinde, huzurunuz ve mutluluğunuz en yüksek düzeyde olsun, İnşallah..Dualarımız tüm dünyadaki müslümanlar için...
  Bugün  sizlere güzel bir patlıcan yemeğinin tarifini vereceğim. Aslında bir Osmanlı yemeği imiş ama, ismini tam olarak hatırlayamadık, arkadaşımla ismini saltanat kayığı koyduk :) Saltanat kayığı diye peynirle yapılan tarifleri biliyorsunuz ama, bu tarifi okuyunca saltanatı hak ediyor diye düşüneceksiniz bence :))
  Buyurun tarife:
   -5 adet orta boy tophane patlıcanı,
   -1 çay bardağı sıvı yağ,
   -500 gr, kuşbaşı et,
   -1 tane iri kuru soğan,
   -3-4  tane sivri biber,
   -1 kırmızı kapya biber,
   -1 küçük havuç,
   -1 aida çay bardağı haşlanmış ya da konserve bezelye,
   -2-3 tane domates,
   -Tuz, karabiber, kekik,pul biber.
 Beşamel sos için:
   -1 çorba kaşığı tepeleme un,
   -1 çorba kaşığı tereyağı,
   -1,5 su bardağı süt,
   -1 çay bardağı rendelenmiş kaşar peyniri. 
   -İstenirse pul biber..
Salçalı sos için:
   -1 çorba kaşığı domates salçası,
   -1 domates rendesi ya da uyuttuğumuz konserve domatesten 1-2 kaşık,
   -2 su bardağı su.tuz, 
  • Tophane patlıcanlarını yıkayıp ayıklayıp,  alaca soyduktan sonra, boyuna ikiye bölelim. Tuzlu suda bekletip yıkayalım, kurutalım. Fırça yardımıyla sıvı yağla yağlayıp fırında kızartalım..Yağda da kızartabilirsiniz  ama, fazla yağ çekmesin diye fırında kızartmayı tercih ediyorum.
  • Diğer yanda kuşbaşı eti daha da küçük parçalara bölelim, 2-3 kaşık sıvı yağı ısıtalım etleri içine atıp çevirelim. Kapağını kapatıp kısık ateşte iyice pişmesini sağlayalım, Eğer pişmezse kaynar su ekleyip iyice pişmesini sağlamalıyız.
  • Etler piştikten sonra, yemeklik doğradığımız soğanı katalım sotelemeye başlayalım.
  • Devamında çekirdekleri çıkarılmış biberleri yuvarlak, kırmızı kapya biberi ve havucu çok uzun olmayan  jülyen  şeklinde doğrayalım. Sırasıyla ekleyip sote yapmaya devam edelim.

  • En son küp doğranan domatesleri de ekleyip suyunu çekene dek pişirelim, bezelyeyi de katıp, tuz ve baharatları da ekleyip  karıştıralım.
  • kızarmış tophane patlıcanlarının çekirdekli kısımlarını ayıklayıp, biraz oyalım. Eğer çekirdek yoksa ben oymuyorum, patlıcanın iç kısmının bol olması daha güzel oluyor, biraz yanlara doğru açıp iç malzemesini doldurabiliyoruz.
  • Bir küçük tavada unu yağda un kokusu gidene kadar kavuralım, üzerine soğuk sütü ekleyip karıştırarak pişirelim. Az tuz ve karabiber serpelim. Beşamel sosumuz hazır..
  • Patlıcanların içine hazırladığımız kuşbaşı etli malzemeyle dolduralım. Üzerine beşamel sostan dökelim. Onun da üzerine biraz rende kaşar peynirinden serpelim. Ben kaşar peynirini daha sonra tepsiyi çıkarıp ekliyorum, çünkü fırınım önce koyarsam çok  kızartıyor :( 

  • Bir kasede 1 kaşık domates salçası ve bir rendelenmiş domatesi 2 su bardağı su ile açıp patlıcanların kenarında tepsiye dökelim. Fırına sürelim..
  • Çok fazla değil domates sosu kıvama gelip, üzeri hafif kızarana dek pişirelim. Tüm malzeme önceden piştiği için pişmesi kolay oluyor..:)
  • İsterseniz kaşarın üzerine pul biber de serpebilirsiniz..

  • Afiyet, şifa olsun..Rabbim olmayanları da rızıklandırsın İnşallah.. Dualarınızda unutmayın lütfen....
     Fotoğraflar için özür dilerim, karanlık çıktılar :(

11 yorum:

  1. Bencede bu isim yakışmış. Çok şık ve lezzetli görünüyor.Ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
  2. Sağolasın canım, teşekkür ederim...:)

    YanıtlaSil
  3. PATLICANIM VAR CAZİP VE GÜZEL GELDİ DENEYEYİM İNŞ.ELLERİNE SAĞLIK CANIM.NURCAN

    YanıtlaSil
  4. Teşekkür ederim Nurcan'cım..Denersen beğeneceğini sanıyorum..şimdiden afiyet olsun.:)

    YanıtlaSil
  5. vaaaaooov ismide kendide çok güzelmiş...
    harika görünüyor...
    ellerine sağlık canım...

    YanıtlaSil
  6. Hem de ne saltanat.....ellerinize saglik,yiyenlere afiyetler olsun..
    Ben de beklerim,sevgiyle ve dostca kalin

    YanıtlaSil
  7. Teşekkür ederim Fuat bey ve Nar taneleri...çok incesiniz..

    YanıtlaSil
  8. "Yunan patlıcanı" adı ile Yunanistan yemek kültüründe geçiyor. Şimdi hemen itirazlar gelecek, yok bizim yemeğimiz, Yunan nereden çıktı diye ama ben bunu çok araştırdım, bende bu konuyla ilgili kitaplar da var Osmanlılarda böyle bir yemek yok. İnanılmaz bir lezzettir, ellerinize sağlık. Anyı şekilde et yerine deniz ürünleriyle de olur.

    YanıtlaSil
  9. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  10. Yunan yemeği olarak duymadım..Olabilir...İlla iddia etmem, bu çok kapsamlı araştırma gerektirir..Ama unutmayınız ki, bir zamanlar Yunanistan da Osmanlı'ya aitti..kültürler kaynaşmış olabilir değil mi?

    Deniz ürünleriyle değil de, tavukla da yaparım bu yemeği, o da ayrı bir güzel olur...Teşekkürler..

    YanıtlaSil

Yorum yapmadan geçmeyin yine beklerim:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...